5 manieren om je stress-response te reguleren

Every time you worry or feel stressed out the brain sends signals to the rest of your body to start preparing for a possible incoming threat. Your heart starts beating faster, fuel gets made readily available in the bloodstream and your muscles tense up. We call this effect the “Stress response”, the severity of this effect can be greatly influenced by our perception, biases and attitude towards the stressor.

De onderstaande aktie-items zijn erop gericht om jou beter met stress om te laten gaan, sneller uit je stressresponse te komen en om op den duur stressbestendiger te worden. Aktie #1 is het makkelijkste te implementeren aktie #5 het moeilijkste. Kijk waar jij je op dit moment bevind op jouw weg naar een stressbestendiger bestaan en implementeer de aktiepunten die bij jou levensstijl passen.

Actie-items

Actie #1: Breng je aandacht naar je interne dialoog

De eerste stap is om aandacht te schenken aan de gedachten die schijnbaar willekeurig in je hoofd komen en gaan, dit is het basisconcept achter mindfulness. Welke gedachten komen er in je op, zijn ze negatief of positief, blij of verdrietig? Maken ze de situatie beter of slechter? Gewoon mindful zijn, kan je helpen de rommel in je hoofd beter te begrijpen.

Actie #2: Let op de 3 P’s

We hebben vaak de neiging om een ​​situatie te verergeren door de drie P’s te gebruiken; (1) Permanent “Dit zal mij altijd overkomen”, (2) Penetrerend “alles is zo”, en (3) Persoonlijk “Dit is allemaal mijn schuld”. Kijk of dit voor jou het geval is en probeer niet in deze val te trappen.

Actie #3: stop met huilen

De ademhalingsmethode “stop met huilen” is een manier van ademen die ik van Andrew Huberman heb gekregen. Het bootst in wezen de manier waarop je lichaam van nature ademt na het huilen na. Twee keer diep snuiven door de neus gevolgd door een lange uitademing door de mond. Als je dit 4-6 keer doet terwijl je gestrest bent, wordt de stressreactie onmiddellijk verminderd en voel je kalmeert. 

Actie #4: gebruik je gezichtsveld

Vaak wanneer we gestresst zijn ontwikkelen we een laserfocus op het probleem, onze hersenen laten onze ogen inzoomen op het probleem door ons zicht te verkleinen. Dit betekent dat je er ook uit kunt komen door je visie uit te breiden naar een panoramisch zicht. Probeer dit de volgende keer dat u zich gestrest voelt of probeer ‘s avonds een paar minuten naar de horizon te kijken voor een meer ontspannen slaap.

Actie # 5: Ontwikkel hardheid

Hardheid is een samenstelling van de onderling verbonden attitudes van toewijding, controle en uitdaging die de existentiële moed en motivatie geeft die nodig zijn om stressvolle omstandigheden van potentiële rampen om te zetten in groeimogelijkheden.

  1. Toewijding – Een houding die de neiging van een individu beschrijft om diep betrokken te zijn bij elk aspect van zijn leven en het leven en de wereld interessant en zinvol te vinden. Mensen met een hoge inzet hebben de neiging zich met elke situatie bezig te houden in plaats van zich terug te trekken; zelfs ervaringen met hoge stress.
  2. Controle – Een houding die een individu door zijn acties de vorm en textuur van zijn leven en ervaringen kan beïnvloeden. Ze hebben het gevoel dat ze op zijn minst de situatie kunnen beïnvloeden (zo niet beheersen), en voelen zich niet machteloos of hulpeloos in situaties met veel stress.
  3. Uitdaging – Een houding die uitdagen is iets dat moet worden overgehaald en de gemakkelijke weg is niet de weg naar betekenis en vervulling. Mensen met deze houding zoeken moeilijkheden op in plaats van ze te vermijden en genieten van het leerproces door zowel goede als slechte ervaringen.

Interested in joining?